آبهای زیرزمینی در هرات به دلیل ازدیاد نفوس شهروندان این ولایت روز به روز در حال آلودهتر شدن میباشد.
نصیراحمد فضلی، رئیس اداره محیط زیست هرات با بیان این مطلب میگوید که ساخت وسازهای غیرمعیاری و خودسرانه و نیز افزایش جمعیت و تراکم آن، تأثیر بسیاری در آلودگی آبهای زیرزمینی داشته است.
آقای فضلی بیان داشت که در بسیاری از ساختمانها چاههای آب آشامیدنی و فاضلاب در مساحتی بسیار کم حفر میشوند که این خود مهمترین عامل آلودگی آبهای زیرزمینی به شمار میرود.
او گفت: "هم اکنون در برخی از نقاط شهر هرات میزان عناصری چون منگنز، سرب و پتاسیم موجود در آب از آن حد استانداردی که سازمان جهانی "WHO" تعیین کرده بلندتر رفته است که این موضوع را میتوانیم در آبهای آشامیدنی مناطقی چون نوآباد مشاهده کنیم. در این مناطق رنگ، بو و مزۀ آب دگرگون شده و تفاوت بسیار با آب دیگر نقاط شهر و اطراف هرات دارد."
آقای فضلی اشاره نمود که باید در گام نخست، ساخت وسازهای خودسرانه متوقف شده و تمام معیارهای زیست محیطی به ویژه در قسمت حفر چاهها در آن پیاده شود.
وی عملی ساختن این کارها را به تنهایی از سوی ادارۀ محیط زیست غیرعملی دانسته و بر این باور است که ادارۀ محلی هرات باید در این خصوص توجه جدی داشته باشد.
در همین حال کارشناسان امور محیط زیست، افزایش نفوس در شهر، عدم دسترسی به خدمات آبرسانی و احداث خودسرانه و بیرویۀ چاههای آب آشامیدنی و فاضلاب در کنار یکدیگر را عامل اصلی آلودگی آبهای زیر زمینی عنوان میکنند.
واسع امیری، استاد دانشگاه و کارشناس زیست محیطی در این خصوص به جمهورنیوز گفت: تراکم نفوس و افزایش ساختمانها سبب شده تا دسترسی به سیستم آبرسانی شهری کاهش یافته و در نتیجه آمار حفر چاههای آب آشامیدنی در نقاط مسکونی نیز بالا برود.
امیری اشاره نمود که همین امر نزدیکی چاههای آب آشامیدنی و فاضلاب و به دنبال آن آلودگی آبها را در پی داشته است.
او میافزاید: "باید در سطح شهر از لحاظ کمی بر ساخت وسازهای مراکز تجارتی و نیز منازل مسکونی نظارت جدی صورت گیرد و همچنین در این مراکز نوعیت چاههای فاضلاب و نیز مواد بکار رفته در آنها تعیین گردد به گونۀ مثال باید در این چاهها از سمنت و قیرگونی استفاده شده تا از نفوذ فاضلاب موجود در آن به بیرون جلوگیری به عمل آید."
در پیوند به همکاری اداره محلی با ریاست محیط زیست هرات، با جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات به تماس شدیم اما وی حاضر به پاسخگویی نشد.
لازم به ذکر است که در سالهای پیش یکی از نگرانیهای ریاست عمومی محیط زیست کشور، بالا رفتن آمار آلودگی آبهای زیرزمینی بوده است.
در هرات نیز از چند سال به این طرف آلوده شدن آبهای زیرزمینی یکی از نگرانیها عنوان شده است.