از روز جهانی ناشنوایان و نابینایان در شهر مزارشریف مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان در حالی تجلیل شد که افراد دارای معلولیت ضمن تاکید بر اینکه بیش از ۸۴۰ هزار شهروند معلول در افغانستان زندگی میکنند، میگویند در یک دهه گذشته به مشکلات آنان رسیدگی صورت نگرفته است.
«اعصا نشان توانمندی» و «افراد ناشنوا خواهان پایان محرومیت و انزوا هستند» این شعارها به منظور تجلیل از روز جهانی ناشنوایان و نابینایان در تالار جلسات شورای ولایتی بلخ نصب شده است که افراد دارای معلولیت این روز را گرامی داشتند.
همایش به همین منظور با حضور شماری از مسئولان ادارات محلی، نمایندگان نهادهای مدافع اشخاص دارای معلولیت و نیز شماری از معلولان از طرف انجمن نابینایان و انجمن ناشنوایان با همکاری کمیته سویدن در شهر مزارشریف برگزار شده است.
افراد دارای معلولیت که در این همایش شرکت کردهاند از حکومت ۱۲ سال گذشته انتقاد کرده میگویند در این مدت که سرمایهگذاریهای بیشتری در افغانستان از طرف جامعه جهانی صورت گرفته است اما برای افراد دارای معلولیت هیچکاری انجام داده نشده است.
آنان اشاره به ۳ مکتب برای نابینایان تاکید کردند که برای افراد ناشنوایان هیچ گونه کار بنیادی که زندگی این افراد را تضمین کنند در ۱۲ سال گذشته از طرف دولت صورت نگرفته و کارهای خورد و کوچک که از طرف نهادهای غیر دولتی صورت گرفته است در بهبود وضعیت زندگی آنان تاثیرات نداشته است.
نبود زینهها همواره برای افراد دارای معلولیت، نبود خط بریل، فراهم آوری زمینه تحصیلات و اشتغال، دید منفی و حقرات امیز به معلولان، عدم توجهی دولت، تحقیر و توهین در بعضی از حالات و نیز بی پروائی برخی از خانوادهها از مشکلات عمدهٔ افراد دارای معلولیت است که شرکت کنندگان این همایش بر آنان تاکید میکنند.
نجیب الله یزدان پناه مسئول برنامه بازتوانی معلولان کمیته سویدن در شمال افغانستان نیز مشکلات معلولان را پذیرفته و بیان داشت: کمیته سویدن در یک دهه گذشته برنامههای موثری را برای افراد دارای معلولیت انجام داده است.
نامبرده تصریح کرد: برعلاوه که کمیته سویدن در شهرها برای بازتوانی افراد دارای معلولیت کار میکند در ولسوالیها و نیز روستاهای دور افتاده مطابق به برنامه و پلان که دارد فعالیتهای را انجام میدهند تا این قشر از حق و حقوق شان آگاهی پیدا کرده و زندگی شان بهبود بیابد.
سید محمد یزدانپرست سخنگوی شبکه دادخواهی از حقوق اشخاص دارای معلولیت که در حاشیهٔ این همایش با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت: براساس تحقیقات و بررسی تازهٔ که از طرف وزارتهای صحت عامه و کار و امور اجتماعی با همکاری سازمان جهانی صحت و شبکه دادخواهی از حقوق اشخاص دارای در سراسر افغانستان ۸۴۰ هزار شهروند دارای معلولیت هستند.
وی با بیان اینکه افراد دارای معلولیت در مجموعدر ۷ کتکوری تقسیم بندی میشود که شدید ترین آنان ناشنوا، نارسایی هوش و نابینا هستند، افزود: از میان آمار تازه نشر شده ۵۰ هزار تن شهروند ناشنوا و ۴۰۰ شهروند دیگر نابینا هستند که در افغانستان زندگی میکنند.
این د رحالی است که مسئولان نهادهای مدافع از حقوق اشخاص دارای معلولیت و نیز معلولان امیدوار هستند که حکومت جدید وحدت ملی برنامههای اثر گذاری را برای این قشر داشته باشند اما به گفتهٔ سخنگوی شبکهٔ دادخواهی از اشخاص دارای معلولیت در شمال تاهنوز هم حکومت جدید برنامه مشخص را برای بهبود وضعیت معلولان طرح ریزی نکرده است.