غذاهای خاص رمضان به دلیل مقوی بودن ترکیب و توانمند کردن مردم روزهدار در این ماه مبارک بیشتر تهیه شده و بر روی سفرههای افطار گذاشته میشود.
«آشلیان-فو» از جمله غذاهایی است که ترکیب آن مطابق با روزهای گرم تابستان بوده و در این فصل بیشتر پخته میشود.
این غذا برای هر کدام از ساکنین قرقیزستان غذای معمولی و رایج است اما بهتر از همه آن را در منطقهای با نام «کاراکول» تهیه میکنند.
کاراکول مرکز استان «ایسیککول» در 400 کیلومتری «بیشکک» پایتخت قرقیزستان واقع شده که بیش از 65 هزار نفر جمعیت دارد و بیش از 60 درصد جمعیت این شهر قرقیز و ازبکتبار مسلمان هستند.
در کاراکول تقریبا در منوی غذایی هر خانواده و هر یک از غذاخوریهای این شهر آشلیان-فو یافت میشود.
کسانیکه به قرقیزستان سفر کردند بر این باورند که آشلیان-فو کاراکولی غذایی با طعم و مزه خاص است که در هیچ کدام از کشور دیگر آسیای مرکزی غذایی را با چنین طعمی نمیتوان پیدا کرد.
برخی از طرفداران، این غذا را «سوپ سرد» نیز نامگذاری کردهاند. چرا که آشلیان-فو در بیشتر موارد سرد بر روی سفره گذاشته میشود.
آشلیان-فو چیست و چگونه آماده میشود؟
آشلیان-فو قرقیزی از غذاهای بسیار ساده عنوان شده و رشته فرنگی، نشاسته، لوبیا، سس سبزیجات، سس فلفلی تاباسکو فلفل قرمز، سیر و روغن نباتی از موادی هستند که آشپزها برای تهیه آن استفاده میکنند.
برای تهیه آشلیان–فو مناسبترین رشته، رشته فرنگی کشیده شده از خمیر فطیر معمولی مخلوط با تخم مرغ است که آشپزهای قرقیز خود هر کدام از آنها را با رعایت شرایط و ویژگیهای پخت آماده میسازند.
سس نیز برای این نوع غذا با روشهای خاص و از سوی هر آشپز به شکلی مختلف آماده میشود و عمدتا شامل گوشت، فلفل شیرین، گوجه فرنگی و تخم مرغ مخلوط شده است.
قرقیزها گاهی ضمن تهیه این غذا از سس خیار، هویج و پیاز نیز استفاده میکنند. اما برخی بر این باورند که در تهیه آشلیان-فو نیازی به هویج یا گوجه فرنگی یا گوشت نیست. به این دلیل میتوان گفت که هر کس برای تهیه این غذا دستور خاص خود را دارد.
چنین به نظر میرسد که هر آشپز آشلیان-فو، نشاسته را از عناصر اصلی برای تقویت طعم و مزه آن میداند که همراه با ریختن نشاسته در آب، آن به آرامی طبخ و در مدت 15-20 دقیقه آماده میشود.
خوشمزهترین آشلیان-فو در غذاخوریهای کاراکول 25 سوم قرقیزی یا معادل 50 سنت بوده و در شرایط آب و هوای گرم، غذای مناسبی برای رفع تشنگی و گرسنگی است.
چنین به نظر میرسد که طعم خوش، ارزانی و همزمان مقاوم بودن در برابر گرسنگی و تشنگی، این غذا را در ردیف غذاهای معروف در قرقیزستان قرار داده و برای تمام گردشگران خارجی نیز که بیشتر آنها هنگام استفاده از غذاهای محلی احتیاط میکنند، طرفدار زیادی دارد.
«گاشکیدا»، «بیشبارماک»، «خوشان»، «کلچهطویی»، «کاتامه»، «آسین شارپا»، «تنماشا»، «آتکانگای» و «سمسه» از انواع دیگر خوردنیها در قرقیزستان است که بر روی سفره رمضانی مردم قرار میگیرند.