«ودیر صافی» کارشناس مسائل سیاسی و استاد دانشگاه کابل در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، در مورد دلایل تخریب تاسیسات و تجهیزات نظامی آمریکا در افغانستان گفت: آمریکا در آستانه خروج بخشی از نیروهایش، تاسیسات و تجهیزات نظامی خود را در اختیار ارتش افغانستان قرار نمیدهد و در حال نابودسازی و تخریب این ادوات جنگی است زیرا در آستانه امضای پیمان امنیتی آمریکا- افغانستان، این عمل نوعی تهدید برای دولت افغانستان به شمار میرود و بایستی مقامهای این کشور به فکر تامین امنیت خود به تنهایی باشند.
وی افزود: از سوی دیگر آمریکاییها به دولت افغانستان اعتماد ندارند و به نظر آنها این تاسیسات و تجهیزات ممکن است در اختیار مخالفان قرار گیرد و سبب تهدید شود.
احتمال امضای پیمان امنیتی آمریکا و افغانستان
کارشناس افغان اظهار داشت: با توجه به وضع موجود، حتی اگر آمریکا تمام سربازان خود را از این کشور خارج کند و گزینه صفر را عملی نماید باز هم دستاوردی نداشته و بنابراین معتقدم استراتژیستهای آمریکا به فکر بیرون رفتن از افغانستان نیستند.
صافی در مورد پیشبینی امضای پیمان امنیتی دو کشور نیز عنوان کرد که افغانستان اگر بتواند استقلال و حاکمیت خود را حفظ نماید دیگر ضرورتی برای امضای پیمان امنیتی با آمریکا ندارد و در غیر اینصورت با وجود اینکه دولت کنونی، توسط کنفرانس «بن اول» و جامعه جهانی آورده شده، بنابراین احتمال دارد که پیمان امنیتی امضا شود.
برگزاری لویی جرگه تلاش تیم حاکم برای تدوام قدرت
کارشناس مسائل سیاسی افغانستان، برگزاری لویه جرگه (مجلس مشورتی بزرگان) برای تصمیمگیری در مورد امضای پیمان امنیتی افغانستان-آمریکا را با وجود پارلمان افغانستان غیرقانونی دانسته و اظهار داشت که بر اساس پیمان استراتژیک (پیمان امضا شده قبلی)، دولت افغانستان میتواند پیمان امنیتی را یک سال بعد امضا کند، بنابراین ضرورتی برای برگزاری لویی جرگه مشورتی نیست و این در حالی است که باید این موضوع به پارلمان ارائه شود تا روند عادی خود را سپری کند.
صافی افزود: به دلیل اینکه وضعیت فعلی تغییر کرده و سال 2014 (خروج نیروهای خارجی) و انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نزدیک است تیم حاکم در تلاش برای تداوم قدرت و نفوذ در دولت آینده و مصادره بسیاری از امتیازات و حقوق مردم افغانستان است.
دولت افغانستان روابط با همسایگانش را بهبود بخشد
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل، در مورد اظهارات «عبدالکریم خرم» که دفتر طالبان در قطر را توطئه آمریکا و پاکستان دانسته بود، گفت: اظهارات رئیس دفتر حامد کرزی را چندان حائز اهمیت نمیدانم زیرا تیم حاکم در افغانستان همیشه صحبتهای ضد و نقیضی در مورد مسائل جاری در کشور دارند و در هر شرایطی صحبتهای چندگانه بیان میکنند.
وی افزود: مشکل کشور ما این است که پس از کنفرانس بن اول سیاستمداران داخلی و خارجی افغانستان، به جای تلاش برای بهبود روابط با همسایگان افغانستان در حال معاملهگری هستند.
این واکنشها، بازیهایی برای ماندن در قدرت و ثروت است، نه در جهت منافع ملت مظلومی که سالهاست قربانی میدهد و در انتظار صلح و زندگی آرام است.